Drie nieuwtjes die het beursbeeld van maandag kunnen bepalen.

  • Olieprijzen schoten omhoog na het signaal dat Saudi-Arabië bereid is zijn olieproductie verder te verlagen dan afgesproken, nu ook olieproducenten buiten het OPEC-kartel hebben beloofd hun productie in te perken. Amerikaanse olie werd 4,8 procent duurder tot 53,97 dollar per vat en Brentolie ging 4,3 procent omhoog tot 56,68 dollar per vat.

Olielanden buiten de OPEC, zoals Rusland, Mexico en Azerbeidzjan, spraken zaterdag af hun productie na de jaarwisseling met in totaal 558.000 vaten per dag te verlagen. Dat akkoord volgde op de afspraak binnen het kartel van olie-exporteurs om de productie met 1,2 miljoen vaten per dag te beperken. De lagere olieproductie moet ervoor zorgen dat de olieprijs gaat stijgen.

Om dat doel te bewerkstelligen is OPEC-leider Saudi-Arabië nu bereid ,,duidelijk” verder te gaan dan eind november werd afgesproken, aldus de olieminister. Analisten vatten dit op als een teken dat het akkoord tussen de olieproducenten heel serieus moet worden genomen.

Hoewel het OPEC-akkoord de olieprijs de afgelopen weken wist op te drijven, bleven veel oliekenners voorzichtig over de te verwachte effecten op langere termijn. De OPEC-landen hebben hun onderlinge afspraken in het verleden namelijk vaak geschonden.

  • Philips verkoopt een meerderheidsbelang in Lumileds aan een groep investeerders onder leiding van investeerder Apollo. De verkoop van een belang van ruim 80 procent levert naar verwachting 1,5 miljard dollar in contanten op. Een verkoop aan een Chinese partij werd eerder door de Amerikaanse overheid tegengehouden.

Lumileds maakt losse verlichtingscomponenten. Het past daarmee niet in de toekomstplannen van Philips, dat zich toelegt op gezondheidstechnologie, maar evenmin in die van Lighting, de onlangs afgesplitste divisie die verlichtingssystemen levert voor bijvoorbeeld straten, winkels en kantoren.

Philips besloot al medio 2014 tot een verkoop van Lumileds. Het dacht eerder een koper te hebben gevonden in het Chinese Go Scale Capital, dat bereid was bijna 3 miljard dollar neer te tellen. Voor die deal gaf de Amerikaanse overheid echter geen toestemming.

  • De noodlijdende Italiaanse bank Monte dei Paschi di Siena probeert nog steeds voor het einde van het jaar 5 miljard euro op te halen, om een redding door de staat te voorkomen.

De bank blijft bij zijn eerder ingediende herstelplan, inclusief de uitgifte van aandelen, zo kondigde het aan na een bestuursvergadering. De bank had eerder nog de Europese Centrale Bank (ECB) om extra tijd gevraagd, nadat de regeringscrisis in Italië de eerder met aandeelhouders afgesproken kapitaalinjectie op losse schroeven had gezet.

De bank wilde daarom drie weken extra de tijd, tot 20 januari, om het plan rond te krijgen, maar de ECB ging daar niet mee akkoord. De weigering van de ECB om de deadline te verschuiven zou een hulpoperatie door de Italiaanse overheid wel dichterbij brengen. De Italiaanse staat zou daarbij voor zo'n 2 miljard euro een aanzienlijk belang in de bank willen nemen, in een poging de vele duizenden kleine obligatiehouders van de bank te ontzien.

AEX opent licht hoger

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde kort na aanvang 0,3 procent hoger op 471,25 punten, waarmee het jaarrecord verder werd aangescherpt.

De MidKap klom 0,1 procent tot 665,51 punten. De beurzen in Londen en Parijs stegen 0,2 procent, Frankfurt daalde juist 0,2 procent.